Monday, October 18, 2010

Western Food

Aku pon tatau la apasal lately ni banyak nau gambo makanan dalam camera kiut aku tu....dah load dalam notebook baru prasan yang ...mak aiiii....banyak nau gambo makanan....

Mungkin kesibukan mak aku dok buat persiapan kenduri kahwin angah yang menyebabkan we all kerap makan kat luar lately ni... Malam tu makan western food ko.... again jahanam diet aku yang baru hot-hot chiken shit....


Black Pepper Ciken Chop....yang ni aku punyer.... shoh....shoh...jangan usikkkkk..tampar kangggg


Kids Meal for kakak.... itupun jenuh nak perabih....


Fish & Chips for my baby...
( Biaslah...hubby aku kurengggg berkenan sangat dengan oily + lemak tepu nya food...so yang healty-healty je la for him.....)


This is for angah.... apa tah nama dia... Ciken Chop nasik putih kot....aku main agak je nih.....hahahaha

 

Kakak weh....Sampai pejam-pejam mata ko dok menikmati makanan...


Kakak dok ushar kek coklat.....hallo kakak oii....perabih dalam pinggan tu dulu wokey.... tudung kepala 'terbang' since dalam keta lagi....'tudung public holiday malam tuuuu....gggrrrrrrrr.....


My Angah gumukkkkk....
My mum nya food tak ada sebab mak tak nak makan malam tu....dia dah makan nasik awai-awai lagi kat umah sebab kena makan ubat....Gambo aku tadak sebab aku kerap jadi tukang amik gambo.... Baby kata...dia akan jadi photographer bila aku pakai DSLR...gulp....... (Tahun depan gamaknya aku rembattttttttt itu Canon DSLR yer....) Again my Oya & my sister in law tadak kat sini sebab depa dok sibuk with another commitment.....

P/s  : Oya, kalu mu baca entry along nih....nanti mu balik kita gi makan yerrrr.... kui kui kui

Pap Smear @ Klinik Kesihatan Seberang Jaya - Part 1

Kalau ko nak layanan yang super duper excellent...pergilah ke Klinik Kesihatan Seberang Jaya. Cukup-cukup bagus..... Nurse yang ramah tamah & friendly. Dan kita tak rasa segan silu untuk buat rawatan berkenaan dengan kesihatan 'tempat peribadi' seorang wanita, isteri dan ibu....

Aku pergi klinik nih untuk mendapatkan rawatan 'Pap Smear'. Korang yang dah berumahtangga dan beranak pinak patut sangat buat checking ni sebab untuk trace penyakit 'Kaser Pangkal Rahim'. Korang tahu tak? aku nak buat 'Pap Smear' saja...but...untuk 'Breast Cancer' sekali depa check...mintak 1 dapat 2!!!


Kat unit ni la yang korang kena pergi untuk buat Pap Smear... Nurse dia dari pintu depan sampai ke pintu belakang bagus...

Dibawah ni ada info yang korang boleh baca untuk menambah pengetahuan...

Pencegahan Kanser Pangkal Rahim
KANSER SERVIKS (PANGKAL  RAHIM) BOLEH DICEGAH
Kanser serviks (pangkal rahim) adalah salah satu jenis kanser yang boleh dicegah. Walau bagaimanapun disebabkan oleh kurang pengetahuan di kalangan wanita terutama wanita-wanita di negara kurang maju dan yang sedang membangun, kadar kejadian kanser serviks masih lagi tinggi. Di negara-negara maju , kadar kejadian dan kematian akibat kanser serviks adalah lebih rendah disebabkan oleh kesedaran dan langkah pencegahan yang diamalkan oleh wanita-wanita di sana. Kunci kepada pencegahan kanser serviks adalah Pap Smear. Secara keseluruhannya kadar kesedaran wanita di Malaysia adalah meningkat tetapi belum mencapai tahap yang memuaskan.
APAKAH PAP SMEAR
Pap Smear adalah ujian yang dijalankan melalui kaedah mengambil sampel atau calitan dari serviks. Pap smear adalah ujian yang sangat mudah dan tidak menyakitkan. Ianya boleh dilakukan di mana-mana klinik yang mempunyai peralatan ujian pap smear. Ianya tidak memerlukan bius dan pengambilan pap smear cuma memakan masa 2-3 minit sahaja.
BAGAIMANA PAP SMEAR BOLEH MENCEGAH  KANSER SERVIKS (PANGKAL RAHIM).
Sebelum terjadinya kanser serviks, sel-sel di kulit serviks akan melalui beberapa siri perubahan di mana sel-sel tersebut menjadi tidak normal dari segi saiz, rupa bentuk dan juga susunan sel. Sel-sel yang tidak normal ini bermula dari dalam lapisan kulit serviks.  Punca perubahan sel-sel di bahagian kulit serviks ini adalah akibat jangkitan sejenis virus yang dinamakan “Human Papilloma Virus” ataupun singkatan kepada HPV. Pra-kanser serviks adalah merujuk kepada peringkat di mana sel-sel yang tidak normal ini masih berada di dalam lapisan kulit serviks dan belum lagi merebak keluar .  Peringkat para-kanser bukanlah kanser dan rawatannya juga berbeza dengan rawatan kanser. Peringkat pra-kanser ini jika tidak dikesan dan dirawat boleh bertukar menjadi kanser. Tujuan utama ujian pap smear adalah untuk menyaring dan mengesan peringkat pra-kanser ini. Hasil dari pengesanan ini, rawatan yang sesuai akan dapat dilakukan. Apabila peringkat pra-kanser ini dirawat, maka wanita tersebut tentu sekali akan terhindar dari mendapat penyakit kanser pangkal rahim. Inilah caranya bagaimana pap smear dapat mengurangkan kadar kejadian kanser serviks.  
APAKAH  PRA-KANSER PANGKAL RAHIM (SERVIKS)
Pra-kanser serviks ataupun dalam istilah perubatan “ Pre-cancerous state“ adalah keadaan di mana terjadinya sel-sel yang tidak normal di dalam lapisan kulit serviks. Di antara ciri-ciri kelainan yang terdapat pada sel-sel tersebut adalah saiz nukleas yang lebih besar, warna nukleas yang lebih hitam pekat dan terdapatnya proses pembiakan yang diluar kawalan. Sel-sel yang tidak normal ini walau bagaimanapun tidak terdapat di bahagian luar kulit serviks. Peringkat pra-kanser ini kalau tidak dirawat, sebahagiannya boleh bertukar menjadi sel-sel kanser. Pra-kanser bukanlah kanser tetapi adalah petanda-petanda awal untuk menjadi kanser di kemudian hari.
Terdapat tiga peringkat pra-kanser di pangkal rahim iaitu:
a. CIN 1
b. CIN 2
c. CIN 3
Di dalam istilah perubatan pra-kanser ini dinamakan CIN singkatan kepada “Cervical Intraepithelial Neoplasm”. CIN 1 adalah peringkat pra-kanser yang paling awal. Peringkat ini selalunya akan pulih dengan sendiri tanpa rawatan, dikatakan 60% daripada wanita-wanita yang mengidap CIN 1 akan pulih sepenuhnya dan cuma sebahagian kecil sahaja yang akan berkembang menjadi CIN 2 dan CIN 3. Manakala CIN 3 pula adalah pra-kanser yang paling serius. Setiap CIN boleh berubah-ubah samada kembali normal , bertukar kepada peringkat CIN yang lain ataupun ianya boleh kekal untuk jangkamasa tertentu. Perubahan dari satu peringkat ke peringkat yang lain memakan masa dari beberapa bulan sehingga beberapa tahun. Ini bergantung kepada beberapa faktor seperti jenis CIN , faktor genetik, jenis virus HPV dan juga sistem pertahanan badan wanita.
Kajian telah menunjukkan bahawa lebih kurang 12% dari CIN 3 akan menjadi kanser pangkal rahim jika sekiranya tidak dirawat. Tempoh masa pertukaran daripada CIN 3  menjadi kanser pangkal rahim ini adalah di dalam lingkungan 5 hingga 15 tahun, jarak masa ini adalah berbeza dari satu individu dengan individu yang lain.

To be Continue.....

Cancer - Asal Usul Barah (1)

Al-Fatihah buat seorang anak kenalan yang telah selamat kembali kerahmatullah pada 16hb Oktober, bersamaan dengan hari Sabtu jam 1:15 pagi yang lalu kerana mengidap penyakit 'Brain Cancer'. Beliau berusia 4 tahun++ sewaktu meninggal dunia. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan hamba-hamba yang dikasih dan dirahmati... Amin....


Asal-usul barah

Sel barah bermula dari sel-sel normal dalam tubuh. Hanya satu sel sahaja diperlukan untuk mencetus ketumbuhan barah. Proses perubahan dari sel normal menjadi sel barah berlaku secara sangat perlahan dan berperingkat-peringkat serta memakan masa bertahun-tahun. Pada setiap peringkat, sel-sel ini menjadi bertambah tidak normal bentuknya dan kian kurang terkawal.

Proses ini tidak menimbulkan apa-apa tanda atau kesakitan sehinggalah barah terjadi. Tetapi dalam sesetengah keadaan, seperti barah pangkal rahim, perubahan ini boleh dikesan melalui ujian seperti pap smear.

Cara barah membiak

Sel barah berupaya merebak hingga menjadikannya sangat merbahaya. Sel ini merebak dengan teratur bermula dari tisu-tisu di sekelilingnya. Kemudian sel-sel ini bercerai dan terkandung dalam cairan tisu tubuh, seterusnya masuk ke dalam saluran lymphatik dan ke dalam kelenjar-kelenjarnya. Dari sini sel barah menembus masuk ke dalam saluran darah.

Fungsi kelenjar lymp adalah menapis keluar sel-sel yang mati dan jangkitan. Sel barah lazimnya terperangkap di dalam kelenjar yang paling hampir dengan tempat barah terjadi. Sel-sel ini akan mati, tetapi lambat laun satu darinya akan mula bercambah dan mengakibatkan ketumbuhan kedua. Dari sini sel-sel itu akan merebak ke dalam saluran darah dan dibawa keseluruh tubuh mangsanya.

Mengapa barah terjadi?

Sebab terjadinya barah tidak diketahui, tetapi barah didapati biasa terjadi apabila seseorang itu sudah meningkat tua. Bertambahnya bilangan pesakit barah adalah disebabkan dewasa ini kita hidup lebih lama dari dulu. Satu teori lain pula mengatakan bahawa tubuh kita memang mengeluarkan sel-sel yang tidak normal, tetapi biasanya ia boleh dimusnahkan secara semulajadi. Namun begitu terdapat pada mangsa barah, sebilangan sel yang berupaya untuk terus hidup hingga mengakibatkan barah.

Ada juga barah yang diwarisi seperti barah mata (retina). Barah buah dada juga dikatakan ada kaitan dengan warisan untuk sesetengah mangsa.

Kebanyakan barah dipercayai berlaku akibat dari kemasukan sesuatu dari persekitaran seperti yang terbukti dari radiasi, kimia tertentu atau bahan-bahan lain. Cahaya ultra-ungu dari matahari juga boleh mengakibatkan barah. Bahan-bahan yang dimasukkan dalam makanan, ubat-ubatan dan tembakau juga boleh mengakibatkan barah.

Siapa dihidapi barah?

Kanak-kanak juga boleh menghidapi barah, iaitu lazimnya barah lukemia. Lukemia kerap mencari mangsa yang berumur antara 3 hingga 14 tahun. Kaum lelaki pula mengalami barah paru-paru, prostat, usus besar, perut dan pankrias. Kaum wanita yang malang dihinggapi barah buah dada, pangkal rahim, rahim, usus besar, paru-paru dan ovari.

Mengesan barah

Jika barah dapat dikesan pada peringkat awal sebelum ia merebak ke bahagian lain tubuh, rawatannya lebih mudah dan penyembuhan lebih mudah tercapai. Oleh itu pengdiagnosan yang seawal-awalnya sangat penting. Ketakutan kita pada penyakit barah ada kalanya melengahkan kita dari mendapat kepastian ini.

Barah boleh dikesan dengan berbagai cara seperti:
  • Sinar X dan imbasan
  • Biopsi atau mengambil secebis tisu dan diuji
  • Ujian cairan/lelehan dari tubuh seperti air liur dan lelehan pangkal rahim
  • Pemeriksaan darah untuk menguji fungsi hati dan tulang
  • Isotope; iaitu bahan radioaktif dimasukkan ke dalam tubuh, kemudian dikesan melalui sinar X
  • Termografi; iaitu mengesan suhu pada setiap bahagian yang terlibat. Sel barah lebih tinggi suhunya dari sel normal
Setelah dikesan dan diketahui jenis serta peringkat barah yang dihidapi, rawatan yang tepat dapat dimulakan. Tujuan rawatan ialah untuk memusnahkan semua sel barah.Sumber Rujukan : http://www.ittutor.net/forums/index.php?showtopic=29000

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...